ÜVEGFESTÉS, AJÁNDÉK, LAKBERENDEZÉS

BEMUTATKOZÁS

Szőke Beáta vagyok,

Már gyermekkoromban is szerettem alkotni, saját kedvtelésre rajzoltam, varrtam, kötöttem, kreatívkodtam...

Az üvegfestés először egy bécsi kirándulás alkalmával 2012-ben dobogtatta meg a szívem, mely a híres Hundertwasser házban volt. Elvarázsoltak a minták és a színek. A következő évben már egyértelmű volt számomra, hogy ennek készítési menetét szeretném elsajátítani, miután egy balatoni kézműves kirakodó vásárban szintén üvegfestett  alkotásokban gyönyörködhettem. 

Első lépések:

Azonnal kutatni kezdtem tanfolyamok után és 2013 nyarán be is jelentkeztem egy 2 napos kurzusra, melynek minden percét élveztem. Itt megismerkedtem azzal a technikával, hogy a képek/alkotások lépésről lépésre hogyan készülnek, az anyagok felvitele milyen sorrendiségben történik, ehhez milyen anyagok, eszközök szükségesek. A második nap végére 3 kész alkotással térhettem haza, fantasztikus élmény volt. Már akkor éreztem, hogy festés közben megszűnik minden problémám. A színek nyugtatólag hatnak rám és elvarázsol az is, hogy különböző megvilágításban ugyanaz a kép mennyire "sokszínű" és változatos tud lenni. Időm ekkor még kevésbé engedte, hogy leüljek alkotni, de ha ezt sikerült megtennem, nagy örömmel töltött el. Családtagjaimnak, barátaimnak ajándékoztam az első üvegfestett alkotásaimat és látva, hogy mennyire elnyeri a tetszésüket arra ösztönzött, hogy továbbra is fessek.

Technikai lépések:

A képek készítése alkalmával türelemre és precízségre van szükség, úgy érzem, hogy mindkettő megtalálható bennem. Az üveglapra először megfestem a kontúrvonalakat majd kis száradási idő elteltével kitöltöm azokat üvegfestékkel. Szeretem a színeket keverni, világosítani, sötétíteni. Egyes képek különlegessé tételéhez időnként füstfóliát, csillámport, üvegtörmeléket használok.

Kaptam az élettől egy lehetőséget és időt arra, hogy többet foglalkozhassak ezzel. Az alkotást meditációként (illetve gyógyító folyamatként) élem meg, ilyenkor megszűnik tér és idő, átadom magam az alkotás örömének, a részletek kidolgozásában teljesen el tudok merülni.

Szakmai elismerések:

2017. tavaszán termékminősítésre vittem el az alkotásaimat. A várakozásaimat felülmúlva, igen pozitív visszajelzéseket kaptam és az esélytelenek nyugalmával vitt 15 képből 12-t igényesen kivitelezett iparművészeti alkotásként minősítettek, szerzői jogvédelem alá helyeztek és zsűriszámmal láttak el. A CSIPKÉS és a HARMATCSEPPES alkotásaimat külön kiemelték a szakemberek.

2018. áprilisában lehetőséget kaptam arra, hogy megmutassam magam, így a nagyközönség is megismerhetett. Az Újpesti Erkel Gyula Zeneiskolában a kb. 3 hónapig tartó kiállításon az üvegfestett képeim az iskola falait díszítették. Ennek az eseménynek is köszönhető (illetve egy korábbi kérésnek eleget téve), hogy zenei témájú képeket is festek (egy-egy alkotás kicsit újragondolva, időnként kicsipkézve, olykor mozaikba öltöztetve). Utólag is NAGY KÖSZÖNET a Zeneiskola Vezetőinek.

 

 

A fenti kép a 2017-es Budapesti Music Expo Kiállításon készült, ahol nagyon kellemes környezetben és jó hangulatban tölthettem el 3 sikeres napot.

 

Kiállítások, vásárok, melyeken részt vettem:

2016. október - Music Expo, zenei kiállítás és vásár

2017-2018 - Erkel Gyula Újpesti Zenei Művészeti Iskola - kiállítás

2017. október - Music Expo, zenei kiállítás és vásár

2017. november, december - Uzsoki Aula, vásár

2018. április - Óbuda, Szent Gyögy napi Sokadalom, vásár

2018. október - Óbuda, I. Kézműves vásár és családi nap

2019. november 30. - Homoktövis Általános Iskola Adventre hangoló készülődés és vásár

2019. október 18-tól december 31-ig - Budaörs, PostArt kultúrális és közösségi színtér